Ciasto Wiewiórka pod śmietanową pierzynką

4.97 (32 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Ciasto wiewiórka to takie jesienno-zimowe ciasto. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, by cieszyć się wspaniałym smakiem ciasta również w sezonie letnim czy wiosennym! Pyszne ucierane ciasto z jabłkami, gruszką, żurawiną, rodzynkami, orzechami i cynamonem. Jest proste, smaczne i wilgotne. Idealne zarówno na co dzień jak i od święta.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 20 cm
    Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
    Ciasto:
    • 150 g mąki orkiszowej jasnej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki cynamonu,
    • 2-3 jabłka (po obraniu i oczyszczeniu ok. 160 g)
    • 1 gruszka,
    • 60 ml oleju,
    • 2 jajka (rozmiar M)
    • 80-100 g cukru (u mnie ksylitol),
    • 30 g orzechów włoskich,
    • 20 g rodzynek,
    • 20 g żurawiny suszonej,
    • sok wyciśnięty z ½ cytryny (opcjonalnie),
    warstwa śmietanowa:
    • 100 g słodkiej śmietany 36% (może być 30%),
    • 1 łyżeczka galaretki cytrynowej,
    • 20 ml wrzątku,
    • 1-2 łyżeczki cukru pudru (u mnie zmiksowany ksylitol),
    • 30 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.97 (32 ocen)

Zobacz również:

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka pod śmietanową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiać.
    Jabłka i gruszkę umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Orzechy posiekać.
    Jajka i cukier razem utrzeć. Dalej ucierając, wlewać cienkim strumieniem olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodać stopniowo mąkę. Miksować tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta wmieszać szpatułką jabłka z gruszkami oraz orzechy, rodzynki i żurawinę.
    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy.
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60-70 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
    warstwa śmietanowa:
    Galaretkę rozpuścić wrzątku, ostudzić. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Następnie strumyczkiem wlać galaretkę cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
    Bitą śmietanę wyłożyć na chłodne ciasto. Posypać wiórkami kokosowym. Smacznego!

Porady

Ponieważ owoce i bakalie są słodkie musimy uważać z ilością cukru, żeby ciasto nie było za słodkie, chyba że takie lubimy :) Zamiast galaretki możemy dodać żelatynę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować