Ciasto meksykańskie

  • wyświetlono: 1608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Najpierw pieczemy biszkopt. Następnie dziurkujemy go i nasączamy mleczną mieszanką. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę kremówkę. Ciasto jest wilgotne, słodziutkie, pyszne. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy cały poncz wsiąknie w biszkopt.

Cukiereczek
  • 24 porcje
  • 60min

Składniki

• CIASTO:
• 1 szklanka mąki pszennej,
• 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki soli,
• ¾ szklanki cukru,
• 5 jajek,
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
• 1/3 szklanki mleka,
• NASĄCZENIE:
• 1/3 szklanki płynnej śmietany 30%,
• 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego,
• 350ml zagęszczonego mleka niesłodzonego,
• DODATKOWO:
• 600g śmietany kremówki 36%,
• 2 łyżki cukru pudru,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto meksykańskie

  • 1. Mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do miski wbijamy 5 żółtek. Dodajemy ½ szklanki cukru oraz ekstrakt waniliowy. Ucieramy je razem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy mleko, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie z masą mleczno-jajeczną. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier (pozostałe ¼ szklanki) i ubijamy jeszcze razem około 2 minut. Pianę z białek łączymy bardzo delikatnie z resztą ciasta.
    Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę 23x33cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy je około 30-35 minut (do suchego patyczka). Ciasto może pod koniec zacząć się spiekać więc przykrywamy je wówczas folią. Ciasto po upieczeniu studzimy. Możemy z ciasta po wystudzeniu delikatnie nożykiem zeskrobać kożuszek (tak jak w przypadku biszkoptu), ale nie jest to konieczne.
    Gdy ciasto ostygnie to bardzo gęsto nakłuwamy je widelcem. Mieszamy ze sobą składniki ponczu: śmietanę kremówkę, mleko skondensowane słodzone i mleko zagęszczone niesłodzone. Tak przygotowanym ponczem powoli zalewamy ciasto w formie.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy ją na wierzch ciasta, wyrównujemy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptmleko skondensowanekuchnia meksykańskaciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Euforia

Dodane przez: Skotka

Ciasto Euforia

Poczęstowała mnie tym ciastem kuzynka....

ciasto lion

Dodane przez: pati197799

Ciasto Lion

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne...

image-09lk28p

Dodane przez: aliss06

Ciasto Popapraniec

Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu...

poduszkowiec

Dodane przez: izaa_a

ciasto poduszkowiec

poduszkowiec to wilgotne ciasto...

miętusek

Dodane przez: klementynka

ciasto "miętusek"

To był hit na świątecznym stole....

Ciasto Oreo

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto Oreo

Prawdziwa gratka dla wielbicieli...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE