Meksykańskie ciasto migdałowe

4.5 (196 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne meksykańskie Torta de cielo.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - surowe migdały w skórkach: 175 gramów
    - niesolone masło w temperaturze pokojowej: 225 gramów
    - cukier: 225 gramów
    - lekko roztrzepane jajka: 3 sztuki
    - olejek migdałowy: 1 łyżeczka
    - olejek waniliowy: 1 łyżeczka
    - mąka: 9 łyżek
    - sól: 1 szczypta
    - masło do natłuszczania: 1 szczypta
    - cukier puder do podania: 1 szczypta
    - uprażone płatki migdałowe do podania: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Meksykańskie ciasto migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Okrągłą lub kwadratową formę do ciasta posmarować cienko masłem i wyłożyć pergaminem. Rozdrobnić migdały tak, aby przypominały kaszę. Utrzeć masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać jajka, migały, olejek migdałowy i olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 -50 minut, aż ciasto przy lekkim naciśnięciu będzie mieć konsystencję gąbki. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić prażonymi migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować