Bardzo szybkie i proste do przygotowania, z małej ilości składników. Orzeźwiające, słodko-kwaśne. Można je przygotowywać przez okrągły rok. Świetnie orzeźwi latem, a zimą zaspokoi potrzebę na cytrusy.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 180 g soku wyciśniętego z limonek
• 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego,
• 670 g mleka skondensowanego słodzonego,
• 2 opakowania herbatników,
• plastry limonki i maliny do dekoracji
Limonkowe ciasto meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
W misce umieszczamy sok z limonek i oba rodzaje mleka. Miksujemy je razem mikserem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty do połączenia składników. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Masa mimo wszystko będzie dość płynna, ale nie należy się tym przejmować.
W foremce układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozprowadzamy 1/3 masy mleczno-limonkowej. Układamy drugą warstwę herbatników i 1/3 kremu limonkowego. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników i resztę masy mleczno-limonkowej. Ciasto odstawiamy na co najmniej 6h do lodówki.
Komentarze