Limonkowe ciasto meksykańskie

3.17 (6 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo szybkie i proste do przygotowania, z małej ilości składników. Orzeźwiające, słodko-kwaśne. Można je przygotowywać przez okrągły rok. Świetnie orzeźwi latem, a zimą zaspokoi potrzebę na cytrusy.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 180 g soku wyciśniętego z limonek
    • 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego,
    • 670 g mleka skondensowanego słodzonego,

    • 2 opakowania herbatników,
    • plastry limonki i maliny do dekoracji
Wystaw ocenę:

3.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasta bez pieczenia

Limonkowe ciasto meksykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
    W misce umieszczamy sok z limonek i oba rodzaje mleka. Miksujemy je razem mikserem na wolnych obrotach przez 2-3 minuty do połączenia składników. Masa powinna delikatnie zgęstnieć. Masa mimo wszystko będzie dość płynna, ale nie należy się tym przejmować.
    W foremce układamy pierwszą warstwę herbatników. Następnie rozprowadzamy 1/3 masy mleczno-limonkowej. Układamy drugą warstwę herbatników i 1/3 kremu limonkowego. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników i resztę masy mleczno-limonkowej. Ciasto odstawiamy na co najmniej 6h do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować