Ciasto maślankowe z rabarbarem, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Żółtka zmiksować z cukrem,masłem a potem maślanką. Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać. Wylać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
2.rabarbar-Dzień wcześniej, obrać i pokroić na kawałki rabarbar. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać na placku.
3.beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawanym cukrem. Następnie przesiać budyń i wymieszać a na koniec wymieszać z olejem. Mieszać delikatnie i nie długo. Łyżką poukładać na placku a potem delikatnie wyrównać.
4.Pozostawione ciasto, rozsypać jako kruszonkę.
5.Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno brązowieje.
Komentarze