Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą

  • wyświetlono: 411 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto z masą budyniową. Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką. Ciasto z lukrem cytrynowym, wyszło bardzo dobre.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
-3 jajka
-150 g. cukru
-szczypta soli
-300 g. masła lub margaryny
-500 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA:
-1 l. mleka
-5 żółtek(białka do bezy)
-2 budynie waniliowe z cukrem
-1 łyżka ekstraktu waniliowego

RABARBAR:
-550 g.rabarbaru na czysto
-3 łyżki cukru

BEZA:
-5 białek
-150 g. cukru
-1 czerwony kisiel
-ok.100 ml. oleju

LUKIER CYTRYNOWY:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-gorąca woda

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą

  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera. Odłożyć 1/4 na kruszonkę a resztę zagnieść. Wylepić blaszkę 30X40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą2. Ciasto podpiec 15 min. w 175*C. a potem trochę ostudzić.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą3. masa- Żółtka rozmieszać z budyniem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić często mieszając i wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą4. rabarbar-Dzień wcześniej, obrać i pokroić na kawałki rabarbar. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać na placku.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą5. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawanym cukrem. Następnie przesiać kisiel,(może być budyń) wymieszać a na koniec wymieszać z olejem. Mieszać delikatnie i nie długo. Łyżką poukładać na placku a potem delikatnie wyrównać.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą6. Pozostawione ciasto, porozkładać jako kruszonkę.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą7. Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno brązowieje.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą8. lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto kruchelukier cytrynowyciasto z budyniemCiasto z rabarbarem i bezą

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Dodane przez: kuchnia ani

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i...

Wspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym...

Ciasto z rabarbarem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Ciasto kruche z rabarbarem i budyniem

Szybkie ciasto z rabarbarem. Idealne...

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: ulcia33m

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Lekko kwaskowaty rabarbar,kremowy...

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

To ciasto najlepiej smakuje dobrze...

image-09ht49y

Dodane przez: gosia56

Ciasto z rabarbarem i bezą

W sezonie jak jest rabarbar na...

kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Dodane przez: mzka

kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Już nie długo będzie rabarbar :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE