Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto z masą budyniową. Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką. Ciasto z lukrem cytrynowym, wyszło bardzo dobre.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -3 jajka
    -150 g. cukru
    -szczypta soli
    -300 g. masła lub margaryny
    -500 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BUDYNIOWA:
    -1 l. mleka
    -5 żółtek(białka do bezy)
    -2 budynie waniliowe z cukrem
    -1 łyżka ekstraktu waniliowego

    RABARBAR:
    -550 g.rabarbaru na czysto
    -3 łyżki cukru

    BEZA:
    -5 białek
    -150 g. cukru
    -1 czerwony kisiel
    -ok.100 ml. oleju

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -gorąca woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować na niższych obrotach miksera. Odłożyć 1/4 na kruszonkę a resztę zagnieść. Wylepić blaszkę 30X40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 2. Ciasto podpiec 15 min. w 175*C. a potem trochę ostudzić.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 3. masa- Żółtka rozmieszać z budyniem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić często mieszając i wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 4. rabarbar-Dzień wcześniej, obrać i pokroić na kawałki rabarbar. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Potem odsączyć i rozsypać na placku.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 5. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem stopniowo dodawanym cukrem. Następnie przesiać kisiel,(może być budyń) wymieszać a na koniec wymieszać z olejem. Mieszać delikatnie i nie długo. Łyżką poukładać na placku a potem delikatnie wyrównać.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 6. Pozostawione ciasto, porozkładać jako kruszonkę.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 7. Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia, jak za mocno brązowieje.
  • Ciasto z budyniem, rabarbarem i bezą 8. lukier-Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i stopniowo po troszku gorącej wody. Mieszać do lejącej papki, ale nie za rzadkiej. Przelać do buteleczki z dziobkiem, albo nabierać łyżką i polać ciasto w esy-floresy.Kroić jak dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować