Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi

  • wyświetlono: 1192 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto z budyniem i rabarbarem, pyszne i bardzo łatwe do zrobienia, smakuje każdemu i zawsze wychodzi.

18449562_1395927430468853_6147921139547772798_o (1)
  • 30 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

* przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml

CIASTO

-2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
-3 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-200g miękkiego masła lub margaryny

MASA BUDYNIOWA

-1250ml mleka
-3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
-1 szkl cukru
-3 łyżki mąki pszennej tortowej
-1 cukier waniliowy
-150g masła lub margaryny

DODATKOWO

-około 600g rabarbaru
-cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi

  • Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi1. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (masło ma być miękkie, może być nawet lekko rozpuszczone-wtedy ciasto lepiej się zagniata)
    Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części,
    jedną dajemy do woreczka i wsadzamy do zamrażarki, drugą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika.
    Rabarbar około 600 g myjemy, usuwamy liście i końcówkę od korzenia, kroimy na niezbyt grube plasterki, pokrojony rabarbar dajemy na podpieczone ciasto.
    Do garnka wlewamy 1250 ml mleka, dodajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy 150 g masła, mieszamy najlepiej trzepaczką do połączenia i rozpuszczenia się masła.
    Gorącą masę wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i trzemy na budyń ciasto z zamrażarki.
    Tak przygotowane ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i pieczemy około 45 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto powinno być złociste.


    Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem,
    ostudzone dajemy do lodówki. Powinno w niej pobyć kilka godzin, by wszystko się "przegryzło"
    Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest pyszne. Z kwaskową nutka rabarbaru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Rabarbarciasto z rabarbaremciasto z budyniem i rabarbarem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

To ciasto najlepiej smakuje dobrze...

Kruchy z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy z rabarbarem i budyniem

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem...

Rabarbar.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Kruche z Rabarbarem i Budyniem

Rabarbar najlepiej smakuje w sezonie,więc...

ciasto po upieczeniu

Dodane przez: kajoko

Pyszne i łatwe ciasto z owocami

Lubię to ciasto, ponieważ szybko...

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Przepis na dużą blachę podzielnego...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Świeca Urszula

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Rabarbar w połączeniu z budyniem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE