Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (masło ma być miękkie, może być nawet lekko rozpuszczone-wtedy ciasto lepiej się zagniata)
Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części,
jedną dajemy do woreczka i wsadzamy do zamrażarki, drugą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika.
Rabarbar około 600 g myjemy, usuwamy liście i końcówkę od korzenia, kroimy na niezbyt grube plasterki, pokrojony rabarbar dajemy na podpieczone ciasto.
Do garnka wlewamy 1250 ml mleka, dodajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy 150 g masła, mieszamy najlepiej trzepaczką do połączenia i rozpuszczenia się masła.
Gorącą masę wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i trzemy na budyń ciasto z zamrażarki.
Tak przygotowane ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i pieczemy około 45 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto powinno być złociste.
Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem,
ostudzone dajemy do lodówki. Powinno w niej pobyć kilka godzin, by wszystko się "przegryzło"
Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest pyszne. Z kwaskową nutka rabarbaru.
Komentarze