Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi

4.46 (196 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z budyniem i rabarbarem, pyszne i bardzo łatwe do zrobienia, smakuje każdemu i zawsze wychodzi.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * przepis na dużą blaszkę około 25x35cm
    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml

    CIASTO

    -2,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
    -3 żółtka
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -0,5 szkl cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -200g miękkiego masła lub margaryny

    MASA BUDYNIOWA

    -1250ml mleka
    -3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
    -1 szkl cukru
    -3 łyżki mąki pszennej tortowej
    -1 cukier waniliowy
    -150g masła lub margaryny

    DODATKOWO

    -około 600g rabarbaru
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (196 ocen)

Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszne i łatwe ciasto z budyniem i rabarbarem- zawsze wychodzi 1. Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (masło ma być miękkie, może być nawet lekko rozpuszczone-wtedy ciasto lepiej się zagniata)
    Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części,
    jedną dajemy do woreczka i wsadzamy do zamrażarki, drugą wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika.
    Rabarbar około 600 g myjemy, usuwamy liście i końcówkę od korzenia, kroimy na niezbyt grube plasterki, pokrojony rabarbar dajemy na podpieczone ciasto.
    Do garnka wlewamy 1250 ml mleka, dodajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy 150 g masła, mieszamy najlepiej trzepaczką do połączenia i rozpuszczenia się masła.
    Gorącą masę wykładamy na rabarbar, wyrównujemy i trzemy na budyń ciasto z zamrażarki.
    Tak przygotowane ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu i pieczemy około 45 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto powinno być złociste.


    Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem,
    ostudzone dajemy do lodówki. Powinno w niej pobyć kilka godzin, by wszystko się "przegryzło"
    Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest pyszne. Z kwaskową nutka rabarbaru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować