Calineczka - ciasto marchewkowo orzechowe

4.49 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto. Do przygotowania w kilka chwil. Idealny deser do porannej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
    5 jajek,
    ¾ szklanki cukru,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    ¾ szklanki mąki pszennej,
    1 szklanka zmielonych orzechów włoskich,
    100 ml oleju,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    Masa marchewkowa:
    700 ml soku marchewkowego,
    2 opakowania galaretki pomarańczowej,
    Masa budyniowa:
    500 ml mleka,
    2 opakowania budyniu śmietankowego,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    200g masła,
    3 łyżki cukru pudru,
    Polewa:
    2 łyżki margaryny,
    3 łyżki wody,
    3 łyżki kakao,
    3 łyżki cukru,
    orzechy włoskie do posypania.
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Calineczka - ciasto marchewkowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaje żółtka oraz cukier. Mąki mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
    2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Ostawiam do stężenia.
    3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję około 2 minut. Studzę. Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem. Dodaję budyń i razem ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu.
    4. Polewa: Margarynę gotuję razem z cukrem, wodą i kakao około 2 minut. Chwilę studzę. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować