Calineczka - ciasto marchewkowo orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaje żółtka oraz cukier. Mąki mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Ostawiam do stężenia.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję około 2 minut. Studzę. Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem. Dodaję budyń i razem ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu.
4. Polewa: Margarynę gotuję razem z cukrem, wodą i kakao około 2 minut. Chwilę studzę. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiam do lodówki.
Komentarze