Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowe i zielone pierogi dla niejadków i smakoszy szpinaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz szpinakowy:
    1 opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
    250 g twarogu półtłustego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    przyprawy: sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa,
    1 jajko

    Ciasto na pierogi:
    400 g mąki pszennej
    200 ml ciepłej wody
    2 szczypty soli
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz szpinakowy:
    Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na oleju, dodać szpinak. Dusić na małym ogniu tak aby woda odparowała. Doprawić przyprawami do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wbić jajko, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny szpinak połączyć z białym serem.

    Ciasto na pierogi:
    Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Zagniatamy ciasto do wyrobienia. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki kubkiem. Przygotowujemy pierogi ze szpinakiem, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ciepłe pierożki podajemy z roztopionym masłem.

Porady

Do wykonania farszu używam szpinaku mrożonego liściastego, który daje wyrazisty smak i aromat potrawie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Szpinak Twaróg Farsz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować