Pyszne pierogi ze szpinakiem, cebulką i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz szpinakowy:
Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na oleju, dodać szpinak. Dusić na małym ogniu tak aby woda odparowała. Doprawić przyprawami do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wbić jajko, wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny szpinak połączyć z białym serem.
Ciasto na pierogi:
Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Zagniatamy ciasto do wyrobienia. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki kubkiem. Przygotowujemy pierogi ze szpinakiem, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ciepłe pierożki podajemy z roztopionym masłem.
Porady
Do wykonania farszu używam szpinaku mrożonego liściastego, który daje wyrazisty smak i aromat potrawie.
Komentarze