Ciasto Malinowa Chmurka

4.5 (169 ocen)

To ciasto podbiło moje serce dawno temu, podbiło je zarówno swoją smaczną nazwą, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    6 żółtek
    ½ szkl. cukru pudru
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g masła

    Beza:
    6 białek
    1 ¼ szkl. cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Mus malinowy:
    2 galaretki malinowe
    500 g zmiksowanych na puree malin

    Bita śmietana:
    500 ml śmietany 30-36%
    ½ łyżeczki żelatyny w proszku
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    dżem malinowy
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Dżemy

Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie. Pianę podzielić na dwie części i wyłożyć je na ciasto wysmarowane dżemem. Pianę z białek posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170st.C około 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  • 3. Mus: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, następnie ostudzić. Dodać puree z malin i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia.
  • 4. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować.
  • 5. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeję. Następnie wyłożyć na nią mus i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie wysmarować resztę bitej śmietany i przykryć drugim blatem ciasta. Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Maliny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować