To ciasto podbiło moje serce dawno temu, podbiło je zarówno swoją smaczną nazwą, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam!
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
6 żółtek
½ szkl. cukru pudru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
Ciasto malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Obydwie części wykleić do dwóch blaszek o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Każdą wysmarować dżemem malinowym.
2.Beza: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i wymieszać delikatnie. Pianę podzielić na dwie części i wyłożyć je na ciasto wysmarowane dżemem. Pianę z białek posypać płatkami migdałowymi. Obydwa placki piec w 170st.C około 35-40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić.
3.Mus: Galaretki rozpuścić w 600-700 ml wrzącej wody, następnie ostudzić. Dodać puree z malin i wymieszać. Schłodzić do lekkiego stężenia.
4.Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wlewać stopniowo do śmietany, zmiksować.
5.Na pierwszy blat ciasta wyłożyć ½ bitej śmietany, schłodzić, aż śmietana stężeję. Następnie wyłożyć na nią mus i ponownie schłodzić w lodówce. Na malinowym musie wysmarować resztę bitej śmietany i przykryć drugim blatem ciasta. Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
Komentarze