CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Makowiec z bezą orzechową i pianką serową. Ciasto świąteczne, bardzo dobre.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BEZA ORZECHOWA:
    -8 białek
    -1 szklanka cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -1 kisiel cytrynowy albo budyń

    CIASTO MAKOWE:
    -5 jajek
    -250 g.cukru
    -250 g.masła lub margaryny
    -250 g.mąki
    -250 g.maku przemielonego
    -100 g.kokosu
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 szklanka mleka
    -aromat migdałowy

    PIANKA SEROWA:
    -0,5 kg. sera śmietankowego
    -0,5 l. śmietanki 36%
    -1 śnieżka
    -2 galaretki cytrynowe
    -0,5 l. wody

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -100 g. cukru pudru
    -1 łyżka soku z cytryny
    -woda gorąca
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto makowe z serem i bezą orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 1. Przykryć bezą i schłodzić w lodówce.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 2. lukier-Cukier puder utrzeć z sokiem i gorącą wodą na lejącą papkę. Polać górę ciasta w esy-floresy.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Dodać przesiany kisiel i krótko zmiksować. Dodać orzechy i lekko wmieszać. Przełożyć na blaszkę 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Suszyć w 150*ok.1 godz.lecz sprawdzać. Wyłożyć na deskę i zdjąć papier.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 4. ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i miksować. Przesiać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko i olejek. Na koniec wlać rozpuszczone i letnie masło.
    Wymieszać, przelać do takiej samej blaszki co piekła się beza. Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok. 35 min. Po upieczeniu obrócić, zdjąć papier,ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki, wyłożonej wyżej papierem.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 5. pianka-Galaretki rozpuścić w 0,5 l. gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.
    Śmietanę ubić ze śnieżką, potem porcjami sera. Dolewać tężejące galaretki i zmiksować.Wyłożyć na biszkopt makowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować