REKLAMA

CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ

wyświetlono: 2833 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

Makowiec z bezą orzechową i pianką serową. Ciasto świąteczne, bardzo dobre.

opublikowany: 11.09.2013
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz. 30 min
  • Średni

Składniki:

  • BEZA ORZECHOWA:
    -8 białek
    -1 szklanka cukru
    -100 g. mielonych orzechów
    -1 kisiel cytrynowy albo budyń

    CIASTO MAKOWE:
    -5 jajek
    -250 g.cukru
    -250 g.masła lub margaryny
    -250 g.mąki
    -250 g.maku przemielonego
    -100 g.kokosu
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 szklanka mleka
    -aromat migdałowy

    PIANKA SEROWA:
    -0,5 kg. sera śmietankowego
    -0,5 l. śmietanki 36%
    -1 śnieżka
    -2 galaretki cytrynowe
    -0,5 l. wody

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -100 g. cukru pudru
    -1 łyżka soku z cytryny
    -woda gorąca
Ocena:

(średnia 4.5 z 166 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 1. Przykryć bezą i schłodzić w lodówce.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 2. lukier-Cukier puder utrzeć z sokiem i gorącą wodą na lejącą papkę. Polać górę ciasta w esy-floresy.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 3. beza-Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Dodać przesiany kisiel i krótko zmiksować. Dodać orzechy i lekko wmieszać. Przełożyć na blaszkę 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.Suszyć w 150*ok.1 godz.lecz sprawdzać. Wyłożyć na deskę i zdjąć papier.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 4. ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i miksować. Przesiać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Dosypać mak i kokos. Mieszając dolewać mleko i olejek. Na koniec wlać rozpuszczone i letnie masło.
    Wymieszać, przelać do takiej samej blaszki co piekła się beza. Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia.
    Piec w 175* ok. 35 min. Po upieczeniu obrócić, zdjąć papier,ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki, wyłożonej wyżej papierem.
  • CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ 5. pianka-Galaretki rozpuścić w 0,5 l. gorącej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.
    Śmietanę ubić ze śnieżką, potem porcjami sera. Dolewać tężejące galaretki i zmiksować.Wyłożyć na biszkopt makowy.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Ciasto czekoladowe z orzechową bezą

Ciasto z bogactwem smaków i aromatów.

kategoria: Ciasta beza opublikowany: 21.09.2017 | wyświetlono: 1245 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE