Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym

4.49 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Bardzo znane ciasto a ja dopiero pierwszy raz odważyłam się go zrobić. Byłam sceptyczna do ciast z warzywami, ale niepotrzebnie. Szpinaku nie wyczuwa się. Ciasto prezentuje się bardzo ładnie i też tak smakuje. To jest moja wersja, trochę pracochłonna ale było warto.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • CIASTO:
    -6 jajek
    -300 g. cukru
    -450 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -450 g. rozdrobnionego szpinaku(tu był mrożony)
    -210 g. oleju

    KREM BUDYNIOWY:
    -900 ml. mleka
    -3 łyżki cukru
    -2 budynie śmietankowe
    -1 galaretka cytrynowa
    -100 g. masła

    OWOCE:
    -500 g. truskawek-świeżych

    KREM GALARETKOWY:
    -1 l. napoju Frugo zielonego
    -1 szklanka wody
    -2 budynie śmietankowe
    -2 łyżki cukru
    -2 galaretki agrestowe

    KREM JOGURTOWY:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -800 g. jogurtu greckiego
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -ok. 125 ml. wody
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "leśny mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 1. ciasto- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dosypywanym cukrem.Dalej miksować, dodając po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem, jednocześnie mieszać. Dodać odmrożony i odciśnięty szpinak ale wymieszany z olejem. Ponownie wymieszać ale delikatnie i nie długo. Przelać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 2. Piec ok.35-40 min. w 175*C. Blaszkę obrócić na deskę, zdjęć papier i odstawić do wystygnięcia.Ponownie odwrócić.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 3. Górę ciasta tak z 1/3 wysokości odkroić.Widelcem zdrapać do przypieczonej skórki.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 4. Spód ciasta włożyć do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 5. krem budyniowy--Ugotować budyń na mleku, dodając cukier. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do ciepłego, często mieszając i wylać na ciasto w blaszce.Ostudzić do zastygnięcia.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 6. owoce-Truskawki umyć, odszypułkować i wysuszyć w ręczniku kuchennym. Przekroić każdą na pół i poukładać na kremie budyniowym.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 7. krem galaretkowy-Suche budynie rozmieszać z wodą.Napój zagotować i ugotować budyń. Odstawić i do gorącego ,wmieszać galaretki do rozpuszczenia.Masę ostudzić,często mieszając. Wylać na truskawki i schłodzić do zestalenia.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 8. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.
    Śmietankę ubić z pudrem, fixem i jogurtem. Miksować, dolewając letnią żelatynę, ale nie długo.Wyłożyć na krem galaretkowy i rozsmarować.
  • Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym 9. posypka- Rozsypać pokruszone ciasto i blaszkę ponownie włożyć do lodówki.Najlepiej kroić na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Budyń Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować