Ciasto kukułkowo - bezowe

4.5 (192 ocen)

  • 50 min

Czekoladowe biszkopty przełożone delikatnym aksamitnym kremem kukułkowym z zatopionymi bezami wyśmienicie smakuje z małą czarną. Ciasto pięknie się prezentuje i jest bardzo bogate. Polecam na różne uroczystości, przepis wg mojego pomysłu.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:
    7 jajek
    7 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka cappuccino karmelowe
    1 łyżeczka octu

    Krem kukułkowy:
    1,5 kostki masła
    1 masa w puszcze o smaku kukułki
    1 łyżka kakao
    1 jajko + 3 łyżki cukru kryształu
    spirytus do smaku

    Dodatkowo:
    30 dag bez

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Ciasto kukułkowo - bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiać do masy jajecznej, wsypać cappuccino, ocet i wymieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 21*21 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać biszkopt. Piec ok.30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 2 placki.
  • 2. W tym czasie jajko ubić na parze z cukrem kryształem. Masło utrzeć na puch dodać zimną masę jajeczną i gotową z puszki masę kukułkową i przesiane kakao.Do smaku można dać spirytusu chociaż nie konieczne zależy wg gustu.
  • . 3. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć pół masy, poukładać jedną obok drugiej bezy i przykryć drugą warstwą masy i biszkopt. Wierzch i boki ciasta ozdobić masą, polać polewą i skruszonymi bezami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kasza Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować