1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól, ubijamy pianę na sztywno, dalej ubijając, dodajemy po trochu cukru.
Następnie dodać po jednym żółtku i olej, dokładnie zmiksować.
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać.
Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (35 × 25 cm)
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni.
Piec przez 20-25 minut, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
2.Masa I
Odlać szklankę soku, rozmieszać w nim proszek budyniowy.
Resztę soku przelać do rondla, zagotować, dodać rozpuszczone budynie i na wolnym ogniu, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy.gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt, ostudzić.
Ułożyć na ostudzonej masie delicje.
3.Masa II
Galaretkę rozmieszać w pół szkl gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać galaretkę, wylać na delicję.
Brzoskwinie pokroić, ułożyć na śmietanie.
Galaretki rozmieszać w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia, wylać galaretki na wierzch ciasta.
Komentarze