Ciasto Fiona

4.5 (167 ocen)

Eleganckie ciasto fiona, które zachwyca swym wyglądem i smakiem.

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa
    750 ml soku ,,Pysio" jabłko- banan -malina
    3 budynie śmietankowe

    Masa śmietanowa
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    2 śmietan fiksy
    galaretka rubinowa
    oraz
    2 paczki( po 145g) delicji wiśniowych
    2 galaretki rubinowe


Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Sok Ciasto

Ciasto fiona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej folią aluminiową o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię.
  • 2. 2 szklanki soku gotujemy, a w pozostałej części rozpuszczamy budynie i wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gorącą masę wylewamy na biszkopt. Studzimy i wykładamy delicje.
    1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia.
  • 3. Śmietanę kremówkę ubijamy ze śmietan- fiksami gdy śmietana będzie sztywna dodajemy tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na delicje. 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, odstawiamy do stężenia. Tężejącymi galaretkami zalewamy masę śmietanową. Ciasto Fiona chłodzimy w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować