Pewnie każdy z nas piekł choć raz ciasto kopiec kreta. Kiedy szybkie wypieki w proszku zaczęły pojawiać się na sklepowych półkach, były czymś nietypowym i budzącym ciekawość. Chciało się poznać ich smak, a i plusem było to, że często do ich przygotowania wystarczyły składniki, które zazwyczaj mamy w domu – mleko, jajka, masło. Reszta kryła się w torebkach, które należało w odpowiedniej kolejności otwierać, a ich zawartość wsypywać do miski i mieszać.

 

Obecnie czasy nieco się zmieniły, większą uwagę zwracamy na to, co jemy. Często też wolimy zaplanować zakupy z wyprzedzeniem, by nasz słodki wypiek przygotować może z nieco większym wysiłkiem, ale jednak nie raczyć siebie i bliskich wypiekami-gotowcami, które nierzadko zawierają dodatki, których nie chcemy w swoim jadłospisie. Tak też powstały przepisy na ciasto kopiec kreta przygotowywane samodzielnie od podstaw. I wyszło na to, że można obejść się bez gotowych mieszanek, a upieczenie tego charakterystycznego ciasta jest banalnie proste. Ba, okazało się, że kiedy mamy domowy przepis na ten wypiek i przygotowujemy go samodzielnie, nic nas nie ogranicza i możemy eksperymentować z jego składnikami. Pole do popisu jest ogromne, o czym świadczy nasza galeria na kopiec kreta w aż 5 różnych wersjach! Takie propozycje na pewno sprawdzą się podane jako ciasto na imieniny

 

Kliknij tu i zobacz 5 przepisów na kopiec kreta