Ciasto kokosowe kapitańskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 50 min

Ciasto w wersji dla dorosłych. Krem delikatny i puszysty z dodatkiem alkoholu, a do tego jasny biszkopt dobrze nasączony herbatą z rumem.

  • 3 godz. 50 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka
    szczypta soli
    100 g cukru trzcinowego (może być również biały jeżeli nie posiadacie)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120 g mąki tortowej
    2 łyżki wody

    Na masę kokosową:
    200 g białej czekolady
    20 g wiórek kokosowych
    50 ml rumu
    500 ml śmietany kremówki 36%
    1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 płaska łyżka cukru
    2 opakowania śmietan-fix lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny

    Na nasączenie:
    1 torebka białej herbaty (ewentualnie zielonej lub cytrynowej)
    rum do smaku

    Dodatkowo:
    wiórki kokosowe do posypania ciasta
    ciasto można dodatkowo ozdobić kulkami rafaello
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokosowe kapitańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Zostawić do ostudzenia.
  • 2. Masa kokosowa: Śmietana i mleczko kokosowe muszą być zimne z lodówki.
    Do garnuszka wlać rum, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu mieszając. Do gorącej masy dodać kokos i wymieszać.
    Śmietanę kremówkę ubić dodając do niej cukier i cukier waniliowy. Do ostudzonej masy czekoladowej dodać mleczko kokosowe i wszystko razem robrze wymieszać. Masę kokosową stopniowo dodawać do ubitej śmietany i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fixy lub żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody i ostudzoną. Ponownie zmiksować i krem włożyć do lodówki, by stał się bardziej gęsty.
  • 3. Nasączenie: Białą herbatę zalać gorącą wodą (temperatura podana na opakowaniu) i parzyć 3 minuty. Następnie ostudzić i dodać rum. Herbata powinna mieć mocno rumowy smak.
    Biszkopt można przekroić na dwa cienkie placki lub zostawić w całości. Jeżeli przekroicie, to należy nasączyć dolny biszkopt i nakładaną na niego górę, w przypadku zostawienia w całości wystarczy mocno nasączyć górę biszkoptu.
  • 4. Na biszkopt wykładamy krem kokosowy. Jeżeli macie przekrojony na pół, to smarujemy cienką warstwę na spodzie, nakładamy górny i całą resztę smarujemy na górze. Jeżeli macie nie przekrojony biszkopt, to całość kremu należy rozsmarować równomiernie na górze. Gotowe ciasto posypać kokosem i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Porady

Ja w moim cieście użyłam do zagęszczenia kremu śmietan-fixu, jednak prościej użyć żelatyny, bo krem prędzej zgęstnieje. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej i dobrze schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Rum Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować