Zdrowe ciasto? Czemu nie? ;-) Jeżeli odmawiacie sobie słodkości, to warto pokusić się na to ciasto, bo składa się z wielu zdrowych składników, między innymi z mąki razowej i mnóstwa owoców.
60 min
Składniki:
4 jajka
szczypta soli
130 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
100 ml oleju rzepakowego
130 g mąki pszennej tortowej
160 g mąki pszennej razowej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 czerwony grejpfrut
1 pomarańcza
1 limonka
1 granat
1 banan
dodatkowo cukier puder do dekoracji
Ciasto owocowe z dominującą nutą cytrusów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańczę i limonkę umyć, po czym zetrzeć z nich skórkę (tylko wierzchnią część). Wycisnąć sok z limonki i przelać do szklanki. Pomarańczę i grejpfruta obrać dobrze ze skórki i pokroić na małe kawałki. Z każdego kawałka odcisnąć nieco soku do szklanki z limonką, dzięki czemu pomarańcza i grejpfrut nie będą zbyt mokre i nie zrobią nam zakalca. Wyciągnąć nasiona z granatu (najlepiej zrobić to odcinając lekko górę owocu, dół owocu i boki, po czym lekko rozrywając dłońmi i wyciągając w ten sposób nasiona). Banan obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
2.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, po czym dodać olej rzepakowy i banana, zmiksować. W kolejnej misce wymieszać mąkę tortową, razową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i skórkę startą z limonki i pomarańczy. Stopniowo wsypywać składniki suche do mokrych miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać miąższ z pomarańczy i grejpfruta, wymieszać i od razu przelać do formy. Górę ciasta posypać granatem i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Jeżeli góra ciasta zacznie się Wam za szybko przypiekać, to przykryć ją papierowym ręcznikiem kuchennym. Wystudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze