Ciasto owocowe z dominującą nutą cytrusów

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowe ciasto? Czemu nie? ;-) Jeżeli odmawiacie sobie słodkości, to warto pokusić się na to ciasto, bo składa się z wielu zdrowych składników, między innymi z mąki razowej i mnóstwa owoców.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    130 g cukru trzcinowego
    1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    100 ml oleju rzepakowego
    130 g mąki pszennej tortowej
    160 g mąki pszennej razowej
    2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 czerwony grejpfrut
    1 pomarańcza
    1 limonka
    1 granat
    1 banan
    dodatkowo cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto owocowe z dominującą nutą cytrusów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańczę i limonkę umyć, po czym zetrzeć z nich skórkę (tylko wierzchnią część). Wycisnąć sok z limonki i przelać do szklanki. Pomarańczę i grejpfruta obrać dobrze ze skórki i pokroić na małe kawałki. Z każdego kawałka odcisnąć nieco soku do szklanki z limonką, dzięki czemu pomarańcza i grejpfrut nie będą zbyt mokre i nie zrobią nam zakalca. Wyciągnąć nasiona z granatu (najlepiej zrobić to odcinając lekko górę owocu, dół owocu i boki, po czym lekko rozrywając dłońmi i wyciągając w ten sposób nasiona). Banan obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
  • 2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, po czym dodać olej rzepakowy i banana, zmiksować. W kolejnej misce wymieszać mąkę tortową, razową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i skórkę startą z limonki i pomarańczy. Stopniowo wsypywać składniki suche do mokrych miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać miąższ z pomarańczy i grejpfruta, wymieszać i od razu przelać do formy. Górę ciasta posypać granatem i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Jeżeli góra ciasta zacznie się Wam za szybko przypiekać, to przykryć ją papierowym ręcznikiem kuchennym. Wystudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Grejpfrut Limonka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować