Biszkopt kakaowy z masą śmietankowo -kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.
Ubić białka ze szczyptą soli na średnich obrotach miksera przez ok. 2 minuty (piana powinna być sztywna i lśniąca) następnie zwiększyc obroty i ubijać dalej, dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku.
Mąkę przesiać z kakao , dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Piec w 170 stopniach przez ok. 35 minut – do suchego patyczka.
Odstawić do całkowitego ostygnięcia i dopiero potem pokroić na blaty.
2. Krem kajmakowy ze smietanką:
Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, dodając podczas ubijania śmietan-fiksy. Dodać masę kajmakową i wymieszać.
3. Polewa:
Śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego roztopienia sie połączenia się czekolady ze śmietanką, ostudzic .
4. Blaty biszkoptu kolejno najpierw nasączać ponczem a na następnie wykładać masę kajmakową .., na wierzchu rozprowadzić przestudzona polewą czekoladową .
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO:)
Komentarze