Biszkopt kakaowy z masą śmietankowo -kajmakową

4.49 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

nasączone rumem- wilgotne, pełne rumowego aromatu przełamane słodyczą kajmakową ciasto -bardzo smaczne , do kawy najlepsze! :)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1. Biszkopt kakaowy :
    6 jajek
    3\ 4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    3 łyżki kakao
    szczypta soli
    2. Krem kajmakowy:
    200 g schłodzonej masy kajmakowej
    200 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30-36%
    500 g mocno schłodzonego serka mascarpone
    2 śmietan-fixy do zagęszczenia masy
    3. Poncz:
    około 3 -4łyzki rumu
    3\4 kieliszka spirytusu
    cukier do smaku
    woda-( połaczyć te składniki )
    4. Polewa czekoladowa
    100g czekolady mlecznej
    50g czekolady deserowej
    100g śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Kajmak Ciasto

Biszkopt kakaowy z masą śmietankowo -kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek.
    Ubić białka ze szczyptą soli na średnich obrotach miksera przez ok. 2 minuty (piana powinna być sztywna i lśniąca) następnie zwiększyc obroty i ubijać dalej, dodając stopniowo cukier i po jednym żółtku.
    Mąkę przesiać z kakao , dodać do masy, delikatnie wymieszać.
    Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
    Piec w 170 stopniach przez ok. 35 minut – do suchego patyczka.
    Odstawić do całkowitego ostygnięcia i dopiero potem pokroić na blaty.
    2. Krem kajmakowy ze smietanką:
    Serek mascarpone ubić razem ze śmietanką kremówką na sztywno, dodając podczas ubijania śmietan-fiksy. Dodać masę kajmakową i wymieszać.
    3. Polewa:
    Śmietankę podgrzać w rondelku, wrzucić do niej kawałki czekolady, po chwili dokładnie wymieszać do całkowitego roztopienia sie połączenia się czekolady ze śmietanką, ostudzic .
    4. Blaty biszkoptu kolejno najpierw nasączać ponczem a na następnie wykładać masę kajmakową .., na wierzchu rozprowadzić przestudzona polewą czekoladową .
    Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
    SMACZNEGO:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować