Biszkopt kakaowy z masą "serową"

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Puszysty biszkopt plus delikatna masa to pewny kulinarny sukces. Pyszne ciasto z masą z "serka" zrobionego własnoręcznie z mleka, śmietany i jajek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    szczypta soli

    masa:
    1 litr mleka
    330 g śmietany 18%
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    120 g masła

    do nasączenia:
    2/3 szklanki lekko osłodzonej herbaty
    1 łyżka spirytusu

    do dekoracji:
    60 g czekolady gorzkiej
    50 ml śmietanki 30%
    wiórki białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Biszkopt kakaowy z masą "serową" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Masa: Mleko zagotowujemy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy na ok. 10 minut, następnie łyżką cedzakową przekładamy wytworzony "serek" na sitko wyłożone gazą i pozostawiamy do odsączenia i ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy "serek" cały czas miksując.
  • 3. Dolny blat biszkoptowy nasączamy połową ponczu, wykładamy masę i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Przygotowujemy polewę: podgrzewamy śmietankę i wkładamy do niej pokruszoną czekoladę gorzką, mieszamy do rozpuszczenia czekolady i wylewamy masę na wierzch ciasta. Posypujemy wiórkami białej czekolady.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Ciasto można również udekorować wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować