Ciasto Jogurtowe z Truskawkami Pod Kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne do poobiedniej kawki :-) Uwaga znika w locie!!! Polecam na Majówkę i Piknik.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm

    Ciasto:
    4 jajka L
    3\4 szkl.cukru
    cukier waniliowy
    1 szkl.jogurtu naturalnego
    0,5 szkl.oleju
    3 szkl.mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody

    Kruszonka:

    100 g mąki pszennej
    50 g masła lub margaryny
    50 g cukru pudru
    odrobina ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:

    3,4 łodygi rabarbaru
    2 garście truskawek wersja dla syncia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto jogurtowe

Ciasto jogurtowe z truskawkami pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z rabarbarem. 1. Ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!

    Wszystkie składniki na kruszonkę,wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami,aż zrobią się grudki,gotową kruszonkę można wstawić na czas przygotowania ciasta do zamrażalnika.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,wlewamy olej,jogurt,cukier waniliowy krótko miksujemy tylko do połączenia się składników,następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą,dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach,gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół truskawki,oraz umyty i pokrojony w paseczki 0,5 mm rabarbar
  • Ciasto z rabarbarem. 2. delikatnie wciskając w ciasto,posypujemy kruszonką
  • Ciasto z rabarbarem. 3. po całości i wstawiamy do piekarnika na 40-45 min.
    Pieczemy w temp.180 C.
  • Ciasto z rabarbarem. 4. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)

Porady

Do ciasta można użyć ulubione owoce sezonowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować