Ciasto jabłkowo budyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę posiekać .
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę. Dodać resztę składników ciasta (a więc cukier ,proszek do pieczenia, żółtka,jajko śmietanę i cukier z prawdzią wanilią).
Szybko wyrobić palcami ciasto,uformowac kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
Schłodzone wyjąć z lodówki, przeciąć na pół. Jedną część włożyć z powrotem do lodówki, drugą rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką na placek wielkości formy, ciastem wyłożyć spod natłuszczonej wyłozonej papaierem do pieczenia blaszki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C i podpiec około 10-12 minut.
Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia.
Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w kaszy.
Masa budyniowa:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
------------------
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć je budyniem, lekko dociskając, aby wszedł w zakamarki pomiędzy jabłkami, wierzch wyrównać. Na górę wyłożyć rozwałkowana drugą część schłodzonego ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut (aż wierzch wyraźnie się zarumieni). Gotowe wyjąć z piekarnika, wystudzić w formie.Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze