Góra lodowa - ciasto

5 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

ciasto

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 23 x 23 cm:


    Biszkopt:
    6 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:

    600 ml mleka

    1 żółtko


    pół szklanki cukru
    2 budynie śmietankowe bez cukru

    200 g masła

    dodatkowo

    2 op biszkoptów

    Polewa:

    250 g masła

    0,5 szklanki wody

    0,5 szklanki cukru


    2 szklanki mleka w proszku
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Góra lodowa - ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ;

    Biszkopt;

    Białka oddzieliamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy partiami cukier po czym ubijamy tak długo aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i przes sitko dodajemy produkty suche (mąkę kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy na wolniejszych obrotach nmiksera.

    Ciasto wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy biszkopt w temperaturze 170'C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty.

    Masa;

    Do garnka wlewamy mleko, odlewamy pół szklanki. Mleko w garnku należy zagotować z cukrem. Do mleka w szklance wsypujemy proszek budyniowy i dodajemy żółtko, energicznie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy wymieszany w szklance budyń. Całość gotujemy do zgęstnienia masy, ciągle mieszając, aby budyń się nie przypalił. Przykrywamy folią spożywczą bydyń tak by przykleiła sie do powierzchni (unikniemy twardej skórki na budyniu) Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło na puch, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń. Można dodać trochę soku z cytryny do masy.



    Do blachy, w której był pieczony biszkopt wkładamy jeden blat, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy drugim blatem i smarujemy resztą kremu i ustawiamy na stojąco biszkopty wbijając je w krem.

    Polewa

    Masło, wodę i cukier włożyć do garnka i lekko podgrzać by masło i cukier mogły się rozpuścić. Schłodzić, następnie roztopione masło mieszamy mikserem z mlekiem w proszku. Polewę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.

    Na biszkopty wylewamy na przemian raz jasną i ciemną polewę. Całe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Biszkopty można nasączać kawą, ponczem, lub odrobiną alkoholu

Porady

Do tego ciasta dobrze jest zaopatrzyć się w rant ponieważ będzie wysokie i jeśli nie mamy wysokiej blaszki moze zacząć wypływać ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować