Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować masło z cukrem a potem dodawanymi jajkami, po 1 szt. Przesiać mąkę z proszkiem, do masy jajecznej i zmiksować. Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
2.Do reszty ciasta dodać rozmieszane kakao z mlekiem i zmiksować. Rozsmarować równomiernie na całym jasnym cieście.
3.owoce- Brzoskwinie odsączyć, pokroić w cząstki i porozkładać na cieście. Trochę powciskać owoce.
4.Piec ok. 50-60 min. w 175 *C. Ciasto ostudzić.
5.krem czekoladowy- Połowę śmietanki podgrzewać nad parą, wraz z posiekanymi czekoladami. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić a potem schłodzić z godzinę w lodówce, albo całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową i pozostałą, ubić z cukrem pudrem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zimne ciasto.
6.góra- Zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej i rozsypać po cieście. Ciasto schłodzić.
Komentarze