Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem

3 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto niczym Fale Dunaju. Ciasto z brzoskwiniami i kremem czekoladowym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10,03,2024
    CIASTO BABKOWE:
    -300 g. masła
    -200 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -8 jajek
    -550 g. mąki
    -3 łyżeczki proszek do pieczenia
    dodatkowo:
    -20 g. kakao
    -100 ml. mleka

    OWOCE:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie

    KREM CZEKOLADOWY:
    -1 l. śmietanki 30 %
    -300 g. czekolady mlecznej
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    GÓRA:
    -100 g. czekolady z OREO
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Ciasto z kremem

Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem a potem dodawanymi jajkami, po 1 szt. Przesiać mąkę z proszkiem, do masy jajecznej i zmiksować. Połowę ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia.
  • Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem 2. Do reszty ciasta dodać rozmieszane kakao z mlekiem i zmiksować. Rozsmarować równomiernie na całym jasnym cieście.
  • Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem 3. owoce- Brzoskwinie odsączyć, pokroić w cząstki i porozkładać na cieście. Trochę powciskać owoce.
  • Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem 4. Piec ok. 50-60 min. w 175 *C. Ciasto ostudzić.
  • Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem 5. krem czekoladowy- Połowę śmietanki podgrzewać nad parą, wraz z posiekanymi czekoladami. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić a potem schłodzić z godzinę w lodówce, albo całą noc. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę czekoladową i pozostałą, ubić z cukrem pudrem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na zimne ciasto.
  • Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem 6. góra- Zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej i rozsypać po cieście. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto dwukolorowe z brzoskwiniami i kremem 7. Ciasto kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować