Ciasto drożdżowe z owocami bez wyrabiania

4.49 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Superciasto dla tych, którzy nie mają ochoty na wyrabianie. Po upieczeniu jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 5 jajek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 10 dag drożdży
    ● 1 szkl. oleju
    ● 1 szkl. mleka
    ● 5 szkl. mąki
    Kruszonka:
    ● 10 łyżek cukru
    ● 10 łyżek mąki
    ● 10 łyżek oleju
    ● cukier waniliowy
    Oraz:
    ● sezonowe owoce, np. jagody, truskawki
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Ciasto drożdżowe z owocami bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mleko lekko podgrzewamy, mąkę przesiewamy. Jajka roztrzepujemy, wlewamy do miski. Wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Wlewamy olej i mleko, wsypujemy mąkę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny do wyrośnięcia. Następnie mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Ciasto wkładamy do formy (24x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Kruszonka: składniki zagniatamy i rozkruszamy.
  • 3. Owoce myjemy i osuszamy (z truskawek usuwamy szypułki). Układamy na cieście. Posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 °C.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki ● Przed pieczeniem dobrze jest ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia (na 15 minut). ● Do mieszania ciasta drożdżowego służą także specjalne końcówki miksera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2013

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować