Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką

4.5 (188 ocen)

To ciasto potrzebuje tylko odrobinę więcej czasu oraz ciepła naszych rąk, a na pewno się uda !Jest to przepis na takie podstawowe ciasto drożdżowe do którego możemy dodać na górę nasze ulubione owoce czy pokombinować ze smakami kruszonki :)

Składniki:

  • Składniki na formę keksową:
    15 gr świeżych drożdży
    250 gr mąki
    150 ml letniego mleka
    50 gr masła ( roztop. i ostudz. )
    60 gr cukru
    szczypta soli

    Kruszonka:
    1/2 szkl mąki
    1/4 szkl cukru
    1/4 kostki masła
    zapach waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Ciasto drożdżowe z maślana kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, jednej łyżki mąki oraz jednej łyżki cukru zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia.
    W tym czasie zagnieść kruszonkę i schować ja do zamrażalki.
    Z wyrośniętego zaczynu i reszty składników zagnieść ciasto i odstawić je do podrośnięcia na około 30 minut.
  • 2. Po tym czasie jeszcze raz krótko zagnieść, a następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do ponownego podrośnięcia. Przed włożeniem do pieca posypać kruszonką.
  • 3. Do tego ciasta możemy też dać owoce lub zostawić je w takiej postaci.
    Pieczemy w 200 stopniach przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować