Ciasto daktylowe pływające w toffi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto rozpływa się w ustach. Mięciutkie i wilgotne. Jest to ciasto warte grzechu. Ciasto upiekłam z przepisu Nigelli Lawson.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 75 gram miękkiego masła
    2 łyżki melasy trzcinowej
    50 gram cukru muscovado
    mąka orkiszowa jasna 150 g
    2 jaja temp. pokojowa
    2 łyżeczki proszku do pieczenia ( ja dałam 1 pełną łyżeczkę sody- wolę sodę od proszku)

    200 g daktyli
    1 łyżeczka sody
    szklanka wrzątku

    Sos toffi

    75 g masła
    150 gram cukru muscovado*
    100 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sosy Ciasto

Ciasto daktylowe pływające w toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:

    Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać sodę. Odstawić aż zmiękną ( u mnie ok. 30 min.)
    Miękkie masło utrzeć z melasą, następnie dodać cukier muskovado ucierać aż się pięknie połączy. Następnie wbijać po jednym jajku i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, sodę lub proszek do pieczenia i miksować na małych obrotach. Odsączone daktyle dodać i wymieszać już łopatką ( jeśli są całe - to przeciekać). Przełożyć masę do formy nasmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. do suchego patyczka.


    Sos toffi:
    Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier muskovado i rózgą mieszać aż zrobi się gęsty, wlać śmietankę i jeszcze mieszać aż się zagotuje. 1/4 sosu polać ciasto. Resztę przelać do dzbanuszka, aby już przy gościach polać wierzch ciasta. Niech cały skąpie się w sosie.

Porady

*jeśli nie dostaniecie cukru muscovado można zrobić toffi z cukru trzcinowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować