Ciasto daktylowe pływające w toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać sodę. Odstawić aż zmiękną ( u mnie ok. 30 min.)
Miękkie masło utrzeć z melasą, następnie dodać cukier muskovado ucierać aż się pięknie połączy. Następnie wbijać po jednym jajku i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, sodę lub proszek do pieczenia i miksować na małych obrotach. Odsączone daktyle dodać i wymieszać już łopatką ( jeśli są całe - to przeciekać). Przełożyć masę do formy nasmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w 180 stopniach C. do suchego patyczka.
Sos toffi:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier muskovado i rózgą mieszać aż zrobi się gęsty, wlać śmietankę i jeszcze mieszać aż się zagotuje. 1/4 sosu polać ciasto. Resztę przelać do dzbanuszka, aby już przy gościach polać wierzch ciasta. Niech cały skąpie się w sosie.
Porady
*jeśli nie dostaniecie cukru muscovado można zrobić toffi z cukru trzcinowego
Komentarze