Ciasto czekoladowo-serowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, które jest połączeniem wilgotnego, czekoladowego brownie z delikatnym sernikiem z mascarpone.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
    Spód brownie:
    1) 20 g mlecznej czekolady
    2) 30 g gorzkiej czekolady
    3) 50 g masła
    4) 1/2 szkl cukru
    5) 1 jajko
    6) 50 g mąki
    Masa serowa
    1) 500 g serka mascarpone
    2) 2 jajka
    3) 1/3 szkl cukru
    4) kilka kropli aromatu waniliowego
    5) budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto czekoladowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy spód brownie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym powoli dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowany spód wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 12 minut.
  • 2. Gdy spód brownie będzie już w piekarniku przygotowujemy masę serową: jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone i kilka kropli aromatu waniliowego i miksujemy. Na koniec dodajemy budyń i miksujemy tylko do połączenia składników.
  • 3. Wyjmujemy upieczony spód brownie i natychmiast wylewamy na niego masę serową. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni, wstawiamy do niego ciasto i pieczemy ok. 1 godz. i 15 minut.
  • 4. Gdy ciasto ostygnie możemy dodatkowo oblać je polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować