Ciasto czekoladowo-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy spód brownie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym powoli dodajemy do niej ostudzoną masę czekoladową. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy aż składniki się połączą. Tak przygotowany spód wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 12 minut.
2.Gdy spód brownie będzie już w piekarniku przygotowujemy masę serową: jajka miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy serek mascarpone i kilka kropli aromatu waniliowego i miksujemy. Na koniec dodajemy budyń i miksujemy tylko do połączenia składników.
3.Wyjmujemy upieczony spód brownie i natychmiast wylewamy na niego masę serową. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni, wstawiamy do niego ciasto i pieczemy ok. 1 godz. i 15 minut.
4.Gdy ciasto ostygnie możemy dodatkowo oblać je polewą czekoladową
Komentarze