Ciasto czekoladowo-kokosowe

4.5 (163 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne i łatwe ciasto na podwieczorek, spotkanie towarzyskie i jakąkolwiek inną okazję. Zawsze się sprawdzi. A przygotowanie go nie zabiera dużo czasu. Nie trzeba też się rujnować finansowo. Serdecznie polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
    3 łyżki płynnego miodu
    3/4 szkl. oleju rzepakowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 szkl. wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Polewa:
    10-12 sztuk cukierków "Krówek"
    4-5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto czekoladowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiać do naczynia z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać wiórki kokosowe, posiekaną drobno czekoladę i miód. Wszystko wymieszać. Można zwyczajnie łyżką. Białka oddzielić od jajek i ubić w oddzielnym naczyniu ze szczyptą soli. Żółtka i olej dodać do ciasta. Dokładnie całość wymieszać. Masa stanie się gęsta. Ale to nic. Rozluźni ją nieco ubita piana z białek, którą należy wkręcać powoli. Całość przełożyć do foremki o wymiarach 24x24 cm. Oczywiście trzeba ją wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Po upieczeniu i wystudzeniu polewa z "krówek" rozpuszczonych w naczyniu z mlekiem. Robiłam to nad parą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować