Ciasto czekoladowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawałkami czekoladowymi.
Jajka ubić z cukrem na puch, dodać olej i mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem banany, dokładnie wymieszać.
Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patyka
2.Jeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z cukrem i rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia.
Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali , dodać śmietankę , dokładnie wymieszać, dodać rum do smaku, polać ciasto, udekorować owocami.
Porady
Jeśli wolimy mniej wilgotne ciasta używamy mniej herbaty do nasączenia.
Komentarze