Ciasto czekoladowo-rumowe

4.49 (198 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wilgotne, mocno czekoladowe ciasto nasączone rumem

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g mąki
    200g cukru
    200g kawałków czekoladowych
    3 łyżki kakao
    3 jajka
    1/2 szkl oleju
    1/2 szkl mleka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 dojrzałe banany

    Do nasączenia:
    3/4 szkl mocnej herbaty
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki rumu

    Wierzch:
    200g czekolady mlecznej
    3-4 łyżki śmietanki 30%
    Rum
    maliny lub inne ulubione owoce
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowo-rumowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i kawałkami czekoladowymi.

    Jajka ubić z cukrem na puch, dodać olej i mleko, chwile ubijać, wsypać wymieszaną z proszkiem i czekolada mąkę, dodać rozgniecione widelcem banany, dokładnie wymieszać.

    Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 175*C około 55 minut, do tak zwanego suchego patyka
  • 2. Jeszcze ciepłe , ale nie gorące ciasto nakłuć patykiem do szaszłyków, nasączyć wymieszaną z cukrem i rumem herbatą, odstawić do wsiąknięcia.

    Czekoladę połamać , rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali , dodać śmietankę , dokładnie wymieszać, dodać rum do smaku, polać ciasto, udekorować owocami.

Porady

Jeśli wolimy mniej wilgotne ciasta używamy mniej herbaty do nasączenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Owoce Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować