Ciasto czekoladowe z toffi i dżemem porzeczkowym

4.56 (16 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dodatek dżemu porzeczkowego świetnie przełamuje smak słodkiego kajmaku.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl.cukru
    3/4 mąki pszennej
    2 budynie czekoladowe
    1 łyżka kakao
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    3 szkło.mleka
    6 łyżek cukru
    3,5 łyżki mąki pszennej
    3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka

    Dodatkowo:
    Puszka masy kajmakowej
    Paczka herbatników 350 g
    1 słoiczek dżemu porzeczkowego
    250 g margaryny
    2 czekolady mleczne
Wystaw ocenę:

4.56 (16 ocen)

Zobacz również:

Kajmak

Ciasto czekoladowe z toffi i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę dwa budynie czekoladowe proszek do pieczenia i kakao wszystkie składniki razem mieszamy do jednolitego połączenia.
    Biszkopt wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni 30-40 minut. Studzimy biszkopt i kroimy go na dwa blaty.

    Dwie szklanki mleka zagotowujemy w garnku. W misce mieszamy mąkę cukier żółtka z jedną szklanką mleka. Do gotującego się mleka wlewamy powstałą bazę i mieszamy aż masa zgęstnieje. Studzimy aż będzie całkowicie zimna. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy stopniowo dodając zimną masę

    Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy zimną kawą rozpuszczalną wykładamy na to połowę masy na masę układamy herbatniki i smarujemy je lekko pędzelkiem namoczony w mleku. Na to wykładamy słoiczek dżemu znowu wykładamy herbatniki smarujemy pędzelkiem namoczony w mleku na to układamy masą kajmakową i przykrywamy herbatnikami.
    Wykładamy resztę masy i przykrywamy biszkoptem którego również możemy lekko nasączyć (nasączamy go przed samym przykryciem nie szybciej żeby się nie rozliczył)
    Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką mleka. Ciasto studzimy w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować