Ciasto czekoladowe z toffi i dżemem porzeczkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli gdy będą już ubite dodajemy stopniowo cukier. Do ubitych białek z cukrem dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę dwa budynie czekoladowe proszek do pieczenia i kakao wszystkie składniki razem mieszamy do jednolitego połączenia.
Biszkopt wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni 30-40 minut. Studzimy biszkopt i kroimy go na dwa blaty.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy w garnku. W misce mieszamy mąkę cukier żółtka z jedną szklanką mleka. Do gotującego się mleka wlewamy powstałą bazę i mieszamy aż masa zgęstnieje. Studzimy aż będzie całkowicie zimna. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy stopniowo dodając zimną masę
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączamy zimną kawą rozpuszczalną wykładamy na to połowę masy na masę układamy herbatniki i smarujemy je lekko pędzelkiem namoczony w mleku. Na to wykładamy słoiczek dżemu znowu wykładamy herbatniki smarujemy pędzelkiem namoczony w mleku na to układamy masą kajmakową i przykrywamy herbatnikami.
Wykładamy resztę masy i przykrywamy biszkoptem którego również możemy lekko nasączyć (nasączamy go przed samym przykryciem nie szybciej żeby się nie rozliczył)
Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką mleka. Ciasto studzimy w lodówce
Komentarze