Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypuję mąkę, dodaje drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto.
Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.
W międzyczasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek. Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.
Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
Komentarze