CIASTO KRUCHE Z DŻEMEM PORZECZKOWYM I BEZĄ

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekko kwaśny dżem porzeczkowy idealnie komponuje się ze słodyczą bezy - ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • WYMIARY BLACHY: 20*30 CM.

    Składniki:
    400 g mąki,
    6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
    kostka masła (200 g),
    szklanka cukru + 50 g,
    łyżka śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    opakowanie cukru wanilinowego (8 g),
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    słoik dżemu porzeczkowego (220 g).
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kruche z dżemem porzeczkowym i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypuję mąkę, dodaje drobno pokrojone zimne masło, 50 g cukru, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozrabiam palcami na kruche ciasto.
    Do mąki dodaję żółtka i śmietanę, dalej wyrabiam.
    Ciasto dzielę na 2 części (2/3 oraz 1/3), mniejsze wkładam do lodówki.
    W międzyczasie ubijam białka z cukrem (dodając stopniowo po łyżce) na sztywną pianę, pod koniec dodaję mąkę ziemniaczaną.
    Blachę wykładam papierem do pieczenia. Na spodzie układam ciasto, następnie rozsmarowuję dżem i wykładam pianę z białek. Wierzch posypuję startym na tarce pozostałym ciastem.
    Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut (grzałka góra-dół, bez termoobiegu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować