Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

  • wyświetlono: 15495 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zostało Wam trochę truskawek w zamrażalniku ? Jeśli tak, to najwyższy czas wykorzystać je i wykonać z nich przepyszne ciasto czekoladowe a'la brownie. Ciasto wygląda baaardzo efektownie. Przepis z moimi zmianami pochodzi z http://mouth-wateringeats.blogspot.com

AnkaFiranka
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 60min

Składniki

Składniki (na blaszkę 24x35 cm):
Ciasto:
1/2 szkl. mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g)
1 jajko
2/3 szkl. cukru
1/4 szkl. oleju np. rzepakowego
1/2 szkl. śmietany 12%-18%
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
1/2 - 3/4 szkl. cukru
200 g miękkiej margaryny
Masa owocowa:
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki żelatyny
0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych
200-250 ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

  • 1. Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka.
  • 2. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy jajo na puszysty krem, dodajemy partiami cukier, następnie olej, śmietanę. Na końcu dodajemy mleko z czekoladą. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Suche składniki przekładamy do mokrych i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160°C lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Ciasto ponownie wkładamy do foremki.
  • 3. Masa budyniowa:
    Do garnka wlewamy 400 ml mleka i dodajemy oba rodzaje cukru. W pozostałych 100 ml dokładnie mieszamy mąki i budyń (jeśli są grudki można pomóc sobie blenderem). Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka delikatnym strumieniem energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Miękką margarynę przekładamy do miski i ucieramy dodając partiami całkowicie wystudzony budyń.
  • 4. Masa owocowa:
    Do garnka z truskawkami wlewamy 1/2 szkl. wody i zagotowujemy. W 1/2 szkl. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy galaretę i żelatynę. Gdy truskawki częściowo się rozmrożą dodajemy gorącą galaretkę. Masy truskawkowej nie gotujemy za długo żeby nie zrobił nam się kompot! Wszystko razem blenderujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, by szybciej stężała ale nadal była płynna.
  • 5. Ciasto czekoladowe dokładnie i równo smarujemy masą budyniową do samych brzegów. Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
PP_07-2015

Porady

Zamiast truskawek można użyć innych owoców lub połączyć truskawki z np. malinami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaPrzekładaniecciasto czekoladowesmaczneprostekolorowełatwebrownieprzekładanez czekoladaz truskawkamiz budyniemz masą budyniowąz mrożonymi owocami

Komentarze

Podobne przepisy

s

Dodane przez: sylwin03

Biszkopt z wkładką serową, masą budyniową...

Biszkopt z wkładką serową, masą...

malutko truskawek,córcia je uwielbia i niestety brakło :))

Dodane przez: Basienka

Ciasto z masą budyniową i galaretką :)

dla tych którzy lubią budyń i galaretke...

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Dodane przez: AnetaJ

Proste ciasto z masą budyniową i migdałami

Ciasto z kategorii łatwych i pysznych....

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i żelką truskawkową

Dodane przez: beciiaaa

Tort z masą budyniową z białą czekoladą i...

Rewelacyjne połączenie delikatnego...

ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: maja11

ciasto z galaretką i masą budyniową

ciasto dla małych łasuchów

BISZKOPT Z MASA I DZEMEM PORZECZKOWYM I PRAZONYMI WIÓRKAMI

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z dżemem porzeczkowym , masą budyniową...

slodko-kwasny...lekki i orzezwiąjący.....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE