Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym.

4.67 (9 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetnie się sprawdzi na każdej letniej imprezie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szkl. cukru
    1,5 szkl. mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Baza czekoladowa:
    3/4 szkl. oleju
    1/2 szkl. wody
    1 szkl. cukru
    5 łyżek kakao

    0,50dag. serka mascarpone
    330ml+ 250ml. śmietanki kremówki 36%
    10 łyżek cukru pudru
    0,5kg. truskawek
    3 łyżeczki żelatyny
    Pół tabliczki czekolady mlecznej.
Wystaw ocenę:

4.67 (9 ocen)

Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na bazę czekoladową podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i dokładnie studzimy.

    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli stopniowo dodając
    szklankę cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści następnie dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty i zimną polewę małym strumieniem wlewamy do biszkoptu. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mikserem mieszamy aż wszystko się połączy. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

    Serek mascarpone mieszamy z pięcioma łyżkami cukru pudru. 330ml.s
    śmietanki ubijamy i dodajemy do serka mascarpone. Powstałą masę wykładamy na nasączony biszkopt.

    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Truskawki myjemy i osuszamy następnie blendujemy i dodajemy 5 łyżek cukru pudru. Wlewamy zimną żelatynę czekamy aż mus zacznie tężec i wylewamy go na masę.

    250 ml śmietanki ubijamy na sztywno przekładamy do szprycy i robimy kleksy. Posypujemy startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować