Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na bazę czekoladową podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i dokładnie studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli stopniowo dodając
szklankę cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści następnie dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty i zimną polewę małym strumieniem wlewamy do biszkoptu. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mikserem mieszamy aż wszystko się połączy. Masę biszkoptową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Serek mascarpone mieszamy z pięcioma łyżkami cukru pudru. 330ml.s
śmietanki ubijamy i dodajemy do serka mascarpone. Powstałą masę wykładamy na nasączony biszkopt.
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Truskawki myjemy i osuszamy następnie blendujemy i dodajemy 5 łyżek cukru pudru. Wlewamy zimną żelatynę czekamy aż mus zacznie tężec i wylewamy go na masę.
250 ml śmietanki ubijamy na sztywno przekładamy do szprycy i robimy kleksy. Posypujemy startą czekoladą.
Komentarze