CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

  • wyświetlono: 486 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

To ciasto dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z truskawkami. Prawdziwy afrodyzjak!

P6221168
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
1 szklanka maki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2 łyżki kakao
50 g czekolady gorzkiej
szczypta soli
Mus truskawkowy:
500 g truskawek
3-4 łyżeczki żelatyny
ewentualnie 1-2 łyżki cukru pudru - jak ktoś lubi słodkie (ja nie dawałam w ogóle cukru)
Masa czekoladowa:
400 ml śmietanki 36%
200 g gorzkiej czekolady
1 op. cukru waniliowego
Dodatkowo:
ok. 200 g truskawek
50 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy biszkoptowej, mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (średnica 22-24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ścinamy wierzch biszkoptu.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz., a najlepiej całą noc.
    Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.
  • 3. Ciasto:
    Na stężały mus truskawkowy wykładamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki.
    W między czasie przygotowujemy truskawki i polewę. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Na masę czekoladową układamy plasterki truskawek i to wszystko polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoTruskawkibiszkoptczekoladamasa czekoladowamus truskawkowyczekoladowy biszkopt

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto  z musem truskawkowym i galaretką

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z musem truskawkowym i galaretką

Doskonałe połączenie biszkoptu...

ciastoz musami

Dodane przez: majka190382

CIASTO Z MUSAMI TRUSKAWKOWYMI

Pyszne, delikatne ciasto które...

Ciasto z czekoladowym musem

Dodane przez: Iwona75

Ciasto z czekoladowym musem

Czekoladowy mus a w nim mięciutki...

image-21ng7ie

Dodane przez: Kaska

Ciasto z musem truskawkowym

Pyszne i lekkie ciasto

Ciasto z musem czekoladowym

Dodane przez: pawel

CIASTO Z MUSEM CZEKOLADOWYM

Przepis znalazłam na świetnym blogu...

Ciasto z musem truskawkowo - bananowym

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Ciasto budyniowe z musem truskawkowo - bananowym

Szybkie ciasto z kremem budyniowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE