CIASTO MEEEGA CZEKOLADOWE Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto dla wszystkich wielbicieli połączenia czekolady z truskawkami. Prawdziwy afrodyzjak!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka maki pszennej
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju
    2 łyżki kakao
    50 g czekolady gorzkiej
    szczypta soli
    Mus truskawkowy:
    500 g truskawek
    3-4 łyżeczki żelatyny
    ewentualnie 1-2 łyżki cukru pudru - jak ktoś lubi słodkie (ja nie dawałam w ogóle cukru)
    Masa czekoladowa:
    400 ml śmietanki 36%
    200 g gorzkiej czekolady
    1 op. cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    ok. 200 g truskawek
    50 g mlecznej czekolady
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Mus Musy

Ciasto meeega czekoladowe z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    I- część: mieszamy mikserem
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.
    II-część: mieszamy łyżką drewnianą
    W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao.
    Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do masy biszkoptowej, mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy (średnica 22-24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min., aż boki lekko odejdą od formy. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ścinamy wierzch biszkoptu.
  • 2. Masa czekoladowa:
    Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy gorzką czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i chłodzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce min. 2 godz., a najlepiej całą noc.
    Do mocno schłodzonej śmietanki z czekoladą dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem na sztywną masę.
  • 3. Ciasto:
    Na stężały mus truskawkowy wykładamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki.
    W między czasie przygotowujemy truskawki i polewę. Truskawki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła. Na masę czekoladową układamy plasterki truskawek i to wszystko polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Wkładamy do lodówki. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Masa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować