Ciasto czekoladowe z kremem kefirowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

wilgotne ciasto z pysznym, lekko kwaskowym kremem

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO: jajka: 2 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    - mąka tortowa (składniki odmierzałam szkl. o poj. 250 ml): 2 szklanki
    - olej słonecznikowy: 0.5 szklanki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - powidła śliwkowe: 0.33 szklanki
    - kakao naturalne (czubate): 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 1 łyżeczka

    - KREM: masło roślinne kubek: 250 gramów
    - kefir (gęsty!): 1 szklanka
    - cukier puder: 4 łyżki
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - POLEWA: śmietanka kremówka: 0.5 szklanki
    - czekolada gorzka (o zawartości kakao min. 70%): 100 gramów
    - żelatyna w proszku (mała łyżeczka do kawy): 1 łyżeczka

    - DODATKOWO: powidła (pół na pół powidła śliwkowe i morelowe): 0.67 szklanki
    - jajeczka czekoladowe: 20 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe z kremem kefirowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto czekoladowe z kremem kefirowym 1. CIASTO: jajka ubić z cukrem. Następnie dodać esencję, olej, mleko, powidła i mąkę przesianą z kakao, solą i spulchniaczami, wymieszać i przelać do foremki posmarowanej masłem i wysypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy śr.32 cm bo akurat tak sobie wymyśliłam, ale można upiec w mniejszej i wtedy ciasto będzie wyższe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C i piec ok. 45 min..
  • ciasto czekoladowe z kremem kefirowym 2. KREM: miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem i cały czas miksując dodawać po łyżce kefiru. Na koniec dodać esencję waniliową.
  • ciasto czekoladowe z kremem kefirowym 3.

    POLEWA: żelatynę zalać 3-4 łyżkami zimnej wody a gdy napęcznieje podgrzać i mieszać aż całkiem się rozpuści. Śmietankę zagotować w rondelku, zdjąć z ognia. Wsypać połamaną na kostki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i całość nabierze gęstej, kremowej konsystencji. Mieszając dolać ciepłą żelatynę, wymieszać dokładnie, odstawić do przestudzenia.
  • 4. Wykończenie: ciasto po przestudzeniu przekroić poziomo na pół i dolną część posmarować zmieszanymi, podgrzanymi powidłami śliwkowymi i morelowymi. Na to nałożyć równomiernie krem kefirowy i przykryć drugim blatem lekko dociskając. Przestudzoną polewać grubo posmarować wierzch i boki ciasta, zanim zastygnie ułożyć czekoladowe jajeczka albo inną dekorację. Schłodzić i przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować