Ten deser jest połączeniem wilgotnego, kakaowego ciasta, pysznego kremu na bazie mleka w proszku i polewy czekoladowej. Wystarczy mały kawałek aby zaspokoić apetyt na słodkości. Ciasto jest podzielne, łatwo się kroi i szybko znika.
Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, a następnie, nadal ucierając, stopniowo dodawać w kolejności: jaja, dżem/powidła, kakao, mąkę na przemian z mlekiem i sodę. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić je na dwa blaty.
Krem:
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko z cukrem, a następnie, nadal ucierając, wsypywać partiami mleko w proszku. Wyłożyć krem na dolny blat ciasta i przykryć górnym blatem.
Polewa:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu i lekko przestudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić po cieście. Dodatkowo ciasto można udekorować czekoladowymi cukierkami.
Komentarze