Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem

4.48 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten deser jest połączeniem wilgotnego, kakaowego ciasta, pysznego kremu na bazie mleka w proszku i polewy czekoladowej. Wystarczy mały kawałek aby zaspokoić apetyt na słodkości. Ciasto jest podzielne, łatwo się kroi i szybko znika.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kostki masła
    1 szklanka cukru
    2 jaja
    3 łyżki dowolnego dżemu lub powideł śliwkowych
    3 łyżki kakao
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody

    Krem:
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    2 szklanki mleka w proszku
    250 g masła

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe z mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą, a następnie, nadal ucierając, stopniowo dodawać w kolejności: jaja, dżem/powidła, kakao, mąkę na przemian z mlekiem i sodę. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto i przekroić je na dwa blaty.

    Krem:
    Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko z cukrem, a następnie, nadal ucierając, wsypywać partiami mleko w proszku. Wyłożyć krem na dolny blat ciasta i przykryć górnym blatem.

    Polewa:
    Czekoladę rozpuścić z mlekiem na niewielkim ogniu i lekko przestudzić, a następnie równomiernie rozprowadzić po cieście. Dodatkowo ciasto można udekorować czekoladowymi cukierkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować