Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym

4.5 (190 ocen)

Pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat, idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne.

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    5 jajek
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    Krem:
    0,5 litra mleka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    Cukier waniliowy
    2 łyżki cukru
    150 ml. likieru advokaat
    200 gram masła
    Polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Czekoladowe ciasto z kremem adwokatowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół.
  • 2. Szklankę mleka przelewamy do rondla, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu.
  • 3. Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować