Ciasto zrobione latem na romantyczną kolację:) Chłopak był zachwycony, a ciasto jest rewelacyjne! Do romantycznej kolacji nie zapominajmy o świecach i winie:)
Ciasto czekladowe z malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180oC. Wyciąć koło z papieru i włżyć go wewnątrz okrągłej blachy. Wlać 5 cm wody w duży rondel i podgrzać. Umieścić gorzką czekoladę i masło w dużej misce żaroodpornej. Włożyć miskę do rondelka. Mieszać aż się rozpuści. Wbić jajko na talerz. Oddzielnie białko, oddzielnie żółtko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier do roztopionego masła i czekolady. Wymieszać je. Dodać mąkę tortową, nie przestając mieszać. Następnie dodać ubite białka. Mieszać, gotowe wlać do formy i piec w piekarniku. Po 20 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Przykryć ciasto folią aluminową aby nie spaliło sie na wierzchu. Włożyć z powrotem na kolejne 15-20 minut. Gotowe wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia na 20 minut. Odkroić nożem ciasto, zdjąć papierowe koło.
Do polewy czekoladowej: umieścić czekoladę,śmietanę i syrop klonowy w małym garnuszku. Mieszać wszystkie składniki na małym ogniu aż się roztopią. Łyżką nałożyć polewę na ciasto, rozprowadzić ją po bokach ciasta. Rozmieścić maliny i borówki na środku ciasta.
Komentarze