Tiramisu z malinami i borówkami

5 (1 ocen)

Pyszne, nie za słodkie i orzeźwiające. Idealny deser na letnie upały.

Składniki:

  • Masa:
    600ml śmietanki 30%
    250g serka mascarpone
    3 łyżki żelatyny
    1/2 szkl cukru pudru
    Ponadto:
    15 dag borówek
    15 dag malin
    op. okrągłych biszkoptów
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki amaretto
    1/3 tabliczki czekolady mlecznej
    melisa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Kremówka Desery Biszkopty Kawy

Tiramisu z malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wymieszać z 1 szkl wody, odstawić na chwilę do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż się rozpuści. Przestudzić.
    Kawę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody, ostudzić, dodać amaretto. Biszkopty maczać w kawie i układać na dnie foremki (21x21cm). Posypać 1/3 owoców. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Mascarpone utrzeć szybko z cukrem pudrem.
    Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami ubitej śmietanki.
    Mascarpone wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Najlepiej używając miksera. Połowę wylać na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i owoców. Zalać resztą masy śmietankowej. Na wierzch powtykać resztę borówek i malin. Wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
    Przed podaniem posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować