Murzynek z jabłkiem, gruszką i bananem

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto nie za słodkie,pulchne dodatek owoców sprawia że jest wilgotne i przez dłuższy czas zachowuje świeżość, ponadto proste i szybkie w przygotowaniu no i pyszne.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    1/2 szklanki mleka
    1,5 szklanki cukru
    4 jajka
    4 łyżki kakao
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia(kopiate)
    dodatkowo
    1 banan
    1 jabłko
    1 gruszka
    kokos
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Murzynek z jabłkiem, gruszką i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę,kakao,cukier i mleko włożyć do rondelka i gotować,aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka,zdjąć z ognia i przestudzić.
    Z powstałej masy odlać 2/3 szklanki,resztę wlać do miski, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać przy pomocy miksera na najniższych obrotach.
  • 2. Żółtka oddzielić białek i dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając.dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę owoce i połączyć z masą.
    Białka ubić na sztywną pianę,przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 3. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 12/30 i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C(termoobieg) i piec około 50 minut.
    Upieczone i przestudzone ciasto polać na wierzchu pozostałą masą kakaową i pozostawić do zastygnięcia,posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować