Czarny las

4.49 (191 ocen)

  • 50 min

Obłędny smak ciasta sprawia, że przyjęcia rodzinne są zawsze udane.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    0,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 pełne łyżki kakao
    Dodatkowo:
    2 słoiki wiśni
    3 galaretki wiśniowe
    2 śmietany kremówki 36 %
    2 śmietany fix
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy wymieszane żółtka oraz mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach.
    Gotowy biszkopt kroimy na połowę. Następnie przygotowujemy budyń z wiśni. W garnek wlewamy sok z 2 słoiczków wiśni i dolewamy wody do 1 litra po czym zostawiamy aby się zagotowało. Do gotującego się soku wysypujemy galaretki cały czas mieszając. Budyń gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu po czy dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń wlewamy na jedną część biszkoptu przykrywając drugą częścią. Na wierzch przygotowujemy śmietanę. W wysokiego naczynia wlewamy śmietany kremówki, ubijamy następnie dodajemy śmietany fix. Do gotowej śmietany dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady. Tak przygotowaną śmietanę kładziemy na wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować