1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy wymieszane żółtka oraz mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 35 minut w 170 stopniach.
Gotowy biszkopt kroimy na połowę. Następnie przygotowujemy budyń z wiśni. W garnek wlewamy sok z 2 słoiczków wiśni i dolewamy wody do 1 litra po czym zostawiamy aby się zagotowało. Do gotującego się soku wysypujemy galaretki cały czas mieszając. Budyń gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu po czy dodajemy wiśnie, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń wlewamy na jedną część biszkoptu przykrywając drugą częścią. Na wierzch przygotowujemy śmietanę. W wysokiego naczynia wlewamy śmietany kremówki, ubijamy następnie dodajemy śmietany fix. Do gotowej śmietany dodajemy po łyżce rozpuszczonej czekolady. Tak przygotowaną śmietanę kładziemy na wierzch ciasta.
Komentarze