Ciasto makowo-kokosowe

4.38 (8 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatne makowo-kokosowe ciasto -smakuje wyśmienicie .

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:

    - 6 białek
    -1 szklanka wiórek kokosowych
    - 1szklanka maku
    - pół szklanki cukru
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem:

    - 500 ml mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - kostka masła
    - 1 łyżka żelatyny

    Składniki na polewę:

    - 1 kostka masła
    - 8 łyżek cukru pudru
    - 5 łyżek kakao
    - 6 łyżek wrzątku
    - 2 łyżeczki żelatyny

    Pozostałe składniki:

    - duże opakowanie okrągłych biszkopcików
    - skórka z pomarańczy
    - rum lub inny alkohol do nasączania biszkopcików
Wystaw ocenę:

4.38 (8 ocen)

Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ''cycki biszkoptowe'' 1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia i mąkę - dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier.
  • 2. Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz cukier. Resztę mleka zagotować, do wrzącego mleka dodać mleko z mąką i cukrem, cały czas mieszać do czasu powstania gładkiego budyniu. Do gorącego budyniu dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Budyń odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  • 3. Masło utrzeć na białą puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i ucierać do połączenia składników.
  • 4. Makowo-kokosowy spód przekroić na połowę aby powstały dwa cienkie placki . Masą budyniową przełożyć placki . Na masie ułożyć w równych rzędach biszkopciki i nasączyć je alkoholem (mocny alkohol typu rum czy wódka rozcieńczamy w proporcji 1:2 np. 1/3 szklanki alkoholu i 2/3 szklanki wody)
  • 5. Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondlu, podgrzewać na kuchence cały czas mieszając do czasu połączenia składników. Polać ciasto lekko przestudzoną i tężejącą polewą.
    Na środku każdego biszkoptu umieścić skórkę pomarańczową , Ciasto umieścić w lodówce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować