Ciasto makowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia i mąkę - dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony spód odstawiamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie zdejmujemy papier.
2.Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozrobić w nim mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz cukier. Resztę mleka zagotować, do wrzącego mleka dodać mleko z mąką i cukrem, cały czas mieszać do czasu powstania gładkiego budyniu. Do gorącego budyniu dodać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Budyń odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
3.Masło utrzeć na białą puszystą masę, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i ucierać do połączenia składników.
4.Makowo-kokosowy spód przekroić na połowę aby powstały dwa cienkie placki . Masą budyniową przełożyć placki . Na masie ułożyć w równych rzędach biszkopciki i nasączyć je alkoholem (mocny alkohol typu rum czy wódka rozcieńczamy w proporcji 1:2 np. 1/3 szklanki alkoholu i 2/3 szklanki wody)
5.Wszystkie składniki na polewę umieścić w rondlu, podgrzewać na kuchence cały czas mieszając do czasu połączenia składników. Polać ciasto lekko przestudzoną i tężejącą polewą.
Na środku każdego biszkoptu umieścić skórkę pomarańczową , Ciasto umieścić w lodówce
Komentarze