Ciasto hiszpan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Wszystkie składniki suche wymieszać w misce,dodać składniki mokre i całość zmiksować.
Masę wylać na natłuszczoną blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
2.Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać orzechy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
Po przestygnięciu w biszkoptach wyciąć kółka(5 kółek wzdłuż biszkoptu i 4 wszerz).
Kółka ciemne przełożyć do orzechowego biszkoptu,a orzechowe do ciemnego placka.
3.Krem:
Z mleka odlać 1/3,resztę mleka zagotować z cukrami.
W odlanej części mleka roztrzepać obie mąki z żółtkami i wlać na gotujące się mleko,szybko mieszając,aby nie powstały grudki i masa zgęstniała.Przestudzić.
Masło i margarynę utrzeć na gładko i dalej ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń.
Z powstałego kremu odłożyć 1/3 dodać kakao i wymieszać mikserem na najniższych obrotach,do pozostałego kremu dodać ajerkoniak i także wymieszać mikserem.
Przełożenie ciasta:ciasto ciemne-krem z ajerkoniakiem-ciasto orzechowe-krem czekoladowy-posiekane czekolady i bakalie
Porady
Jeżeli chcemy ciasto przygotować dla dzieci,można pominąć ajerkoniak ,ciasto i tak będzie pyszne.
Komentarze