Ciasto Hiszpan

4.96 (150 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto efektowne,oryginalne pełne pysznych smaków doskonałe dla wielbicieli czekolady,bakali i lekkich delikatnych kremów

  • 2 godz.

Składniki:

  • Foremka:25/35
    Ciasto ciemne
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki kakao
    1/2 szklanki mocnej kawy
    1/2 szklanki maślanki
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    szczypta soli
    Ciasto orzechowe:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g orzechów włoskich mielonych
    150 g orzechów włoskich posiekanych
    Krem:
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    5 żółtek
    150 g masła
    150 g margaryny
    180 ml ajerkoniaku
    2 łyżki kakao
    Do dekoracji ciasta;
    1//2 czekolady białej
    1/2 czekolady mlecznej
    Bakalie:orzechy,rodzynki,morele,migdały
Wystaw ocenę:

4.96 (150 ocen)

Ciasto hiszpan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne:
    Wszystkie składniki suche wymieszać w misce,dodać składniki mokre i całość zmiksować.
    Masę wylać na natłuszczoną blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
  • 2. Ciasto orzechowe:
    Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać orzechy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
    Masę wyłożyć na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
    Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.
    Po przestygnięciu w biszkoptach wyciąć kółka(5 kółek wzdłuż biszkoptu i 4 wszerz).
    Kółka ciemne przełożyć do orzechowego biszkoptu,a orzechowe do ciemnego placka.
  • 3. Krem:
    Z mleka odlać 1/3,resztę mleka zagotować z cukrami.
    W odlanej części mleka roztrzepać obie mąki z żółtkami i wlać na gotujące się mleko,szybko mieszając,aby nie powstały grudki i masa zgęstniała.Przestudzić.
    Masło i margarynę utrzeć na gładko i dalej ucierając dodawać stopniowo przestudzony budyń.
    Z powstałego kremu odłożyć 1/3 dodać kakao i wymieszać mikserem na najniższych obrotach,do pozostałego kremu dodać ajerkoniak i także wymieszać mikserem.
    Przełożenie ciasta:ciasto ciemne-krem z ajerkoniakiem-ciasto orzechowe-krem czekoladowy-posiekane czekolady i bakalie

Porady

Jeżeli chcemy ciasto przygotować dla dzieci,można pominąć ajerkoniak ,ciasto i tak będzie pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować