Ciasto cola z kremem herbatnikowo-orzechowym i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy wciąż miksując 6 łyżek cukru.
Następnie dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia na niskich obrotach.
Następnie dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia, olej i colę.
Wszystko dokładnie miksujemy.
Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Upieczony biszkopt studzimy. Można go nasączyć kawa lub colą.
MASA:
Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i mieszamy ze sobą.
Całość zalewamy 250ml coli, i mieszamy.
Odstawiamy na ok 20 minut do dokładnego namoczenia.
Następnie w osobnej misce ucieramy masło z cukrem pudrem.
Dodajemy stopniowo masę z herbatników i orzechów. Powstanie nam piękny, gęs krem.
Krem wykładamy na biszkopt.
Wyrównujemy.
MASA ŚMIETANOWA:
Do miseczki dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i mieszamy chwilkę na najwyższych obrotach.
Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i gotowe:-)
Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem polecam na chwilkę wyjąć je z lodówki
Ciasto jest pyszne, stabilne i elegancko wygląda. Polecam serdecznie :)
Komentarze