Ciasto COLA z kremem herbatnikowo-orzechowym i śmietanką

4.67 (9 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne, łatwe i efektowne

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:

    -6 jajek
    -6 łyżek cukru
    -6 łyżek mąki
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki coli
    -2 łyżki oleju
    -3 płaskie łyżki kakao

    KREM

    -200g zmielonych herbatników np. szkolne
    -200g zmielonych orzechów włoskich
    -250g margaryny lub masła
    -0,5 szkl cukru pudru
    -250ml coli

    ŚMIETANKA

    -600-700ml śmietanki 30 lub 36% (ja użyłam 2 kubeczków po 330ml)
    -0,5 szkl cukru pudru
    -125ml wrzątku
    -1,5 łyżki żelatyny

    DODATKOWO

    -dowolna czekolada do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.67 (9 ocen)

Ciasto cola z kremem herbatnikowo-orzechowym i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.
    Do ubitych białek dodajemy wciąż miksując 6 łyżek cukru.
    Następnie dodajemy żółtka-miksujemy do połączenia na niskich obrotach.


    Następnie dodajemy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia, olej i colę.
    Wszystko dokładnie miksujemy.
    Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni grzanie góra-dół bez termoobiegu.

    Upieczony biszkopt studzimy. Można go nasączyć kawa lub colą.



    MASA:

    Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i mieszamy ze sobą.

    Całość zalewamy 250ml coli, i mieszamy.

    Odstawiamy na ok 20 minut do dokładnego namoczenia.


    Następnie w osobnej misce ucieramy masło z cukrem pudrem.

    Dodajemy stopniowo masę z herbatników i orzechów. Powstanie nam piękny, gęs krem.

    Krem wykładamy na biszkopt.
    Wyrównujemy.



    MASA ŚMIETANOWA:

    Do miseczki dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml wrzątku. Dokładnie mieszamy i studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i mieszamy chwilkę na najwyższych obrotach.

    Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i gotowe:-)

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
    Przed podaniem polecam na chwilkę wyjąć je z lodówki

    Ciasto jest pyszne, stabilne i elegancko wygląda. Polecam serdecznie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować