Ciasto Cappuccino

  • wyświetlono: 5452 |
  • dodany do książki kucharskiej: 21 |
  • polecenia: 0

Mięciutki kakaowy biszkopt przełożony kawowym kremem cappuccino. W samym środku ukrywa się placek kokosowy wspaniale współgrający smakiem z kawą i kakao. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, ale pochodzi z książki Siostry Anastazji.

Świat Wypieków

Składniki

Biszkopt:

8 jajek
280g cukru
160g mąki
40g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Placek kokosowy:

200g kokosu
5 białek
200g drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

5 żółtek
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
500ml mleka
135g cukru
200g masła
30g kawy cappuccino

Polewa:

50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady 70%
100g śmietanki kremówki 36%

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Cappuccino

  • 1. Formę o wymiarach 28x36cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Ubijać do uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Wprost do masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do formy i piec przez 30 – 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Całkowicie wystudzić. Podzielić wzdłuż na dwa placki.
  • 3. Przygotować placek kokosowy: białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać do uzyskania błyszczącej masy (takiej jak przy biszkopcie). Dodać kokos i proszek do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec przez 30-35 minut. Wystudzić.
  • 4. Przygotować budyń na krem: odlać 125ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, dodać odlane mleko, obie mąki i dokładnie wymieszać tak, żeby nie było grudek. Masę żółtkową przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Ugotować budyń. Gorącą masę przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała powierzchni budyniu. Zapobiegnie to powstaniu „kożucha”. Całkowicie wystudzić. Kawę cappuccino rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej śmietanki. Powstanie gładka, gęsta masa. Wystudzić.
  • 5. Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, dokładnie miksując po każdej dokładce. Dodać cappuccino, zmiksować.
  • 6. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, placek kokosowy, 1/2 kremu, biszkopt.
  • 7. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z ognia. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Polewę wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortczekoladakrem budyniowykawakakaocappuccinociasta przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: Szaffranka

Ciasto Cappuccino

Pyszne, puszyste i mega kawowe...

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cappuccino

Pyszne ciasto z kremem budyniowym...

cappuccino

Dodane przez: polcia

Ciasto Cappuccino

Delikatne, pyszne ciasto dla gości.

Coś słodkiego do kawki i nie tylko:-)

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto cappuccino

Ciasto to robiłam na spodzie od...

ciasto cappuccino

Dodane przez: reanja

ciasto Cappuccino

Kolejny stary przepis:) ciasto...

Cappuccino

Dodane przez: bogusia82

Ciasto Cappuccino

Ciasto jest smaczne i delikatne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE