Ciasto biszkoptowe z masą cappuccino.Nadziane nasączonymi biszkopcikami. Ciasto bardzo delikatne, dla wielbicieli kawy.
2 godz.
Składniki:
biszkopt:
-6 jajek
-120 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa cappuccino:
-1 masło-250 g.
-3/4 szklanki cukru
-4 serki homogenizowane (po 100 g.)
- 1 szklanka kawy cappuccino
-1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
Do nasączania:
-10 dkg. cappuccino czekoladowego
-1 szklanka gorącej wody
-biszkopty okrągłe
Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-
Białka ubić z cukrem, potem żółtkami(po jednym). Przesiewać do tego stopniowo mąkę z proszkiem i kakaem lekko wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.(30x40) Piec w 180* ok 25 min.
2.Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.Spód włożyć z powrotem do blaszki.
3.masa-
Masło zmiksować z cukrem,potem serkami.Wsypać suche i dalej zmiksować.Masę podzielić na 3 części.
Jedną część rozsmarować na biszkopcie.
4.nasączenie-
W zagotowanej wodzie rozpuścić kawę,odstawić do przestygnięcia. Maczać biszkopty i układać na masie.
5.Rozsmarować drugą część masy.
6.Przykryć drugą częścią biszkoptu.
7.Resztą masy posmarować górę ciasta.
8.Można posypać kawą cappuccino,jak w starej wersji. Albo rozkruszyć czekoladowe wafelki, jak w nowej wersji.
Komentarze