Ciasto biszkoptowe z zielonym jabłuszkiem i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny, puszysty biszkopt – nadziany masą jabłkową w zielonym kolorze oraz masą śmietankowa z dodatkiem delikatnego serka. Przyciąga widokiem i smakiem. Proste i pomysłowe wykonanie. Super dodatek do kawy, który szybko znika z talerza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica o śr. 22 cm
    Składniki ciasto:
    4 duże jajka
    ½ szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól do smaku
    ¾ szklanki cukru(pojemność szklanki 22 0ml)
    Tłuszcz do formy
    Składniki nadzienie:
    330 ml śmietanki 30%
    Zagęstnik do śmietanki
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka agrestowa
    6 jabłek + 1 do dekoracji
    3 płaskie łyżki cukru
    4 łyżki gęstego dżemu jabłkowo pomarańczowego
    Mielone orzechy do dekoracji
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Ciasto biszkoptowe z zielonym jabłuszkiem i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: formę natłuścić. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier – całość utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać porcjami składniki sypkie – delikatnie wymieszać. Wylać do firmy – piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto – przekroić na 2 krążki.
    6 jabłek obrać ze skórki, wydrążyć środki, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka o podwójnym dnie, delikatnie rozgotować, dodać cukier, wymieszać, zagotować. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. 1 jabłko pokroić w plasterki. Rozłożyć na talerzyku, skropić delikatnie galaretką, wstawić do lodówki. Do rozgotowanych jabłek wlać rozpuszczoną galaretkę, wymieszać, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, cukier puder wymieszać z zagęstnikiem, porcjami dodawać do ubitej śmietanki, delikatnie mieszać. Potem dodać serek, wymieszać. Krążki ciasta posmarować pomarańczowym dżemem. Na dolny krążek wyłożyć porcję białej masy, na nią wystudzone zielone jabłka. Na jabłka część masy białej. Przykryć drugim krążkiem, lekko docisnąć, schłodzić. Udekorować pozostałą białą masą, plastrami jabłka, listkami mięty i mielonymi orzechami.

Porady

1. ciasto należy dobrze schłodzić. 2. do ciasta można użyć jabłek prażonych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować