Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę(aż rozpuści się cukier). Do ubitych jajek dodać gorącą wodę i olej, ubijać jeszcze około 2 minut. Składniki sypkie: mąki, proszek do pieczenia, kakao wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na pół. Na dolnej połówce rozłożyć wiśnie z syropem, lekko docisnąć do ciasta. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu. Żelatynę wcześniej rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Do ubitej śmietany dodać gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Wylać śmietanę na wiśnie, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, schłodzić. Wierzch ciasta polać stopionymi czekoladami.
Porady
1.do śmietany można dodać 2-3 łyżki tłustego serka.
Komentarze