Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną

4.44 (159 ocen)

  • 40 min

Miękki, pulchny biszkopt, przełożony kremem z bitej śmietany i lekko kwaskowymi wiśniami, polecam przepis na ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 24 x 36 cm
    Ciasto:
    5 średnich jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka gorącej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    2 pojemniki śmietanki 30%(2 x 330 ml)
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    1 słoik wydrylowanych wiśni w syropie(330 ml)
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.44 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkoptowe z wiśniami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę(aż rozpuści się cukier). Do ubitych jajek dodać gorącą wodę i olej, ubijać jeszcze około 2 minut. Składniki sypkie: mąki, proszek do pieczenia, kakao wymieszać, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na pół. Na dolnej połówce rozłożyć wiśnie z syropem, lekko docisnąć do ciasta. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu. Żelatynę wcześniej rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Do ubitej śmietany dodać gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Wylać śmietanę na wiśnie, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, schłodzić. Wierzch ciasta polać stopionymi czekoladami.

Porady

1.do śmietany można dodać 2-3 łyżki tłustego serka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować