Biszkopt z gruszkami w galaretce z pianką śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i nadal ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodawać po jednym żółtku na przemian z mąką i proszkiem i ciasto mieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem- tylko dno boków nie smarować. Pieczenie ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ciasto po przestudzeniu można nasączyć przegotowaną woda i sokiem z cytryny.
2.Warstwa z galaretką i gruszkami:
Galaretki rozpuścić w wodzie i przestudzic. Gruszki odcedzić z syropu i pokroić w kostkę dodać do galaretki, gdy galaretką będzie tężeć wyłożyć na biszkopt i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Pianka śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w wodzie wraz z żelatyna, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić wraz z cukrem pudrem dodać galaretkę i zmiksować wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać startą czekoladą. Całość schłodzić.
Komentarze